Zangeres Alt Mezzo - Koordirigent

emptyMaria Delver - Renders heeft een bloeiende zangles praktijk in Bergen Noord Holland en is regelmatig als soliste actief. Ze geeft stemvorming aan verschillende koren, coachte een meidenband en werkt samen met diverse muziekdocenten en regisseurs waarmee ze ook projecten organiseert.

Na haar opleiding gymnastiek in Stuttgart werkte Maria in het basisonderwijs en gaf diverse cursussen. In 1992 ging ze naar het conservatorium en studeerde klassieke zang bij Maria Rondčl.
In 1997 na haar studie zong ze in het Bach koor Holland onder leiding van Charles de Wolf en later Daniel Reuss.

Van 1998 tot 2004 studeerde ze verder bij Wout Oosterkamp en Barbara Pierson, beiden verbonden aan het Conservatorium in Den Haag. Ze volgde lessen podiumpresentatie bij Walter Roozendaal. Sinds 2007 is Deborah Pardy haar vocal coach en begeleidster bij recitals. Ook volgde zij bij Maarten Koningsberger zanglessen.

Begin 2011 deed ze de cursus EVTS 1 en 2, en in 2013 een cursus "Methodisch werken aan zangtechniek" bij Ineke van Doorn. In 2015 nam ze zanglessen bij Jan van Zelm.

In 2016/2017 deed Maria  de applicatie cursus voor koordirectie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, en studeerde ze bij Fokko Oldenhuis en Rob Vermeulen.  In 2017 en 2018 nam zij deel aan de Kurt Thomas cursus.
Sinds mei 2017 is zij dirigent van de zanggroep Ruďnekerk in Bergen.

In 2018 volgde Maria de Ward Swingle cursus voor dirigeren en arrangeren van lichte muziek. Haar  leraren waren Tijs Krammer en Ruben Smit.

Maria verzorgt regelmatig muzikale bijdragen bij huwelijken en herdenkingen. Ook in muzikale verhalen breidt ze graag haar grenzen uit. Grotere optredens heeft zij met Bachcantates en koren in Bergen Noord Holland en omstreken. In de Paastijd zingt ze regelmatig het Stabat Mater van Pergolesi met sopraan en strijkers en voert soms met leerlingen een Mini Mattheus en klein Weihnachts oratorium uit.